вторник, 26. јануари 2021. Вести денес: 167
home Живот и стил

Кокаинот го менува мозокот за неколку часа

Кокаинот го менува мозокот за неколку часа

Кокаинот, една од најскапите и најчисти дроги, веројатно најпопуларниот психостимуланс се произведува од лисјата на растението кока кое расте во Јужна Америка. Преработен, кокаинот е фин, бел, кристален, со горчлив вкус кој се раствора во вода, а на јазикот остава чувство на трнење.

Кокаинот е моќен стимуланс за централниот нервен систем со силен анестетички ефект. Поради ова бил користен во медицината, но сега е заменет со поевтини синтетички локални анестетици.

Се внесува најчесто со шмркање, а може да се внесе и преку вена. Времетраењето на дејството е кратко, бидејќи организмот брзо го исфрла.

Злоупотреба

Без разлика на кој начин се внесува во организмот кокаинот веднаш навлегува во крвотокот и за неколку секунди почнува да дејствува на мозокот, влијаејќи на неговата нормална функција и на одредени хормони во телото.

Кокаинот е распространета дрога и заради нејзиното штетно влијание по човечкото здравје, строго е забрането производството, дистрибуцијата, поседувањето и користењето.

Ефекти

Кокаинот влијае на централниот нервен систем, постепено го уништува, предизвикувајќи зависност и долгорочно уништување на мозокот.

Лице под дејство на кокаин е исклучително зборливо, еуфорично, многу импулсивно, ужива во чувството на самозадоволство, сексуално дезинфицирано. Зголемени дози предизвикуваат и халусцинации во вид на смалување на предметите, но и алузии, состојби на акнциозност, раздразливост.

Најлошото е што употребата на првата количина кокаин неизбежно предизвикува повторна употреба на се поголеми количини.

Само една доза, или така наречена „линија“ од опојната дрога кокаин може да ја измени структурата на мозокот и да предизвика мозокот на поранешните зависници да биде подложен на рецидив, односно враќање во светот на зависноста.

Последици

Кога некој ќе земе кокаин, кај него постои зголемена раздразливост, немир, како и параноја, што резултира со губење на контакт со реалноста, забрзано чукање на срцето, зголемен притисок и смрт.

Употребата на кокаин додава сериозни здравствени проблеми:

– забрзан срцев ритам и срцев удар (инфаркт)
– главоболка, мозочно воспаление и мозочен удар
– протекување и крварење од носот и оток
– уништување на цревните ткива и црниот дроб
– инфекција, ХИВ, хепатитис, кога кокаинот се инјектира во вена
– ненадејно губење на тежината и намалување на имунитетот

Ефектот на состојба или кокаин трае од 1 до 2 часа, или кокаин може да се открие во урина на предмети 6 дена откако беше донесена.

Кокаинот и јавните личности

За да ги исполнат своите “ниски страсти”, да постигнат резултати над своите способности или да одговорат на нереалните барања на нивните менаџери и претпоставени, или од чисто лековерност, некои јавни личности (адвокати, уметници, менаџери, политичари…) се препуштаат на кокаинот.

Обично започнува со “само еднаш” и продолжува на неодредено време. Таквите луѓе трагично ја уништуваат својата кариера, нивното семејство, нивното здравје, а голем дел од зависниците и предвреме ги завршуваат своите животи.

Предупредување

Експертите велат дека наједноставно е дрогата да не се пробува, бидејќи со користење се влегува во опасен магепсан круг од кој излегување речиси и да нема.

Извор: pressingtv.mk

Коронавирус