недела, 9. мај 2021. Вести денес: 85
home Живот и стил

Која храна е идеална за садови од леано железо и која никогаш не смее да се чува во неа?

Која храна е идеална за садови од леано железо и која никогаш не смее да се чува во неа?

Не е тајна дека највкусното месо се подготвува во јадења од леано железо. Сепак, она што за многумина е непознато е дека ова не е единствената храна за која овој вид сад е идеален.

Лиените садови се прилично издржливи и прифатливи, може да се користат и во рерна, што значи дека во него е можно да се подготви леб од пченка, па дури и разни пити.

Друг бонус на овој сад е тоа што, по готвењето, се мие со топла вода и се остава да се исуши.

Сепак, треба да знаете и кои јадења никогаш не треба да се подготвуваат во леани садови, за да не ги оштетите.

Кисела храна
Готвењето кисела храна во леан сад, како што е сосот од домати, може да го оштети заштитниот слој. Што е уште полошо е што таквиот сос може да има вкус на метал, особено сос од тестенини за кој е потребно подолго време за готвење.
Во овој случај, подобро е да користите тава или шерпа отколку други материјали.

Месото што се динста во вино, сепак, не треба да се подготвува во овој вид сад. Киселината во оваа храна може да добие вкус на метал, како и сосот од домати. Покрај тоа што е со лош вкус, може потенцијално да му наштети и на вашето здравје.

Леплива храна
Омлет и други јадења со јајца може да се залепат на површината кога ќе се обидете да ги извадите од тава од леано железо. Ова значи дека, покрај тоа што ќе служите грд омлет, ќе бидете во искушение да го натопите садот во вода и детергент, што ќе го оштети нејзиниот заштитен слој.
Како кај омлетите, може да имате проблеми и со храна како палачинки или пржен ориз, особено кога садот е нов.

Храната што ќе биде совршено подготвена во сад од леано железо е пржено пилешко, гради или крилја, пица, па дури и „превртено“ јаболко или некоја друга овошна торта.

Коронавирус