вторник, 10. мај 2022. Вести денес: 192
home Живот и стил

Кој потешко да ја поднесува осаменоста, мажите или жените? Резултатите од истражувањето ќе збунат многумина

Кој потешко да ја поднесува осаменоста, мажите или жените? Резултатите од истражувањето ќе збунат многумина

Студијата испитувала примероци од крв од 4.835 учесници од биобанката за стареење во Копенхаген за да ги испита причините за воспалителните процеси.

„Најдовме значајна поврзаност помеѓу раскинувањето на партнерството или годините поминати сами и воспалението – само кај мажите“, рече д-р Каролина Дејвидсен, научен соработник на Одделот за јавно здравје на Универзитетот во Копенхаген и автор на публикацијата.

Жените се помалку ранливи. Студијата, објавена во списанието BMJ, ја разгледувала возраста и бројот на раскинувања, бидејќи крајот на значајните врски често е проследен со периоди од животот во кои луѓето живеат сами, забележале истражувачите.

Врската помеѓу чувството на осаменост и негативните здравствени ефекти е добро документирана, вели д-р Питер Либи, специјалист по кардиоваскуларна медицина во Бригам, кој не бил вклучен во студијата.

„Оваа студија ја зајакнува врската што експертите ја видоа помеѓу нервниот систем и воспалението, што е значаен придонес за разбирање на срцевите заболувања“, вели Елијаким Кислев, доцент на Хебрејскиот универзитет во Ерусалим.

Што треба да направи некој што живее сам – по избор или случајно? Дејвидсен рече дека оваа информација може да биде вредна за лекарите кои ги лекуваат.

„Би можел да ги советува здравствените работници да бидат свесни за оваа ризична група, која можеби живее со дополнителен фактор на социјален ризик кој обично не се зема предвид“, рече Кислев.

Знаејќи дека ризикот од воспаление може да се зголеми, Либи додаде дека ги советува пациентите да се стремат кон здрав начин на живот, пишува Klix.ba.

„Кога се соочувате со какви било неволји, редовната физичка активност и здравата исхрана можат да помогнат за благосостојба, психолошки и биолошки успех“, посочува докторката.

Коронавирус