вторник, 26. октомври 2021. Вести денес: 0
home Живот и стил

Како да престанете да живеете од плата до плата во 3 лесни чекори

Како да престанете да живеете од плата до плата во 3 лесни чекори

Никој не нè подготвува да ги плаќаме сметките, нема предмети и курсеви што нè учат како да одвојуваме месечна плата на месечни трошоци. Ние самите мора да го научиме тоа. Некои луѓе се природни таленти кога станува збор за доделување пари, трошење паметно и заштеда, а некои едноставно не знаат со пари и бројки. Вторите најчесто живеат од плата до плата, без разлика колку била голема. Но, исто како што добро искористениот ден треба да се испланира однапред користејќи распоред и список со обврски, на добро искористената плата ѝ треба свој план за да не се расфрла пред да ја добиеме следната.

Направете добар финансиски план

За да престанете да живеете од плата до плата и да избегнете вознемиреноста што се јавува пред крајот на месецот, треба да имате добар финансиски план. Добриот финансиски план е еднакво на добро испланиран ден. Штом знаете колку пари можете да потрошите за одредени работи, нема да ве доведат во непотребни минуси. Еве како да направите добар финансиски план.

Реално гледајте на трошоците

Прво треба реално да ги разгледате вашите сопствени трошоци. На самиот врв на трошоците, наведете ги потребните трошоци како што се закупнина, комуналии, заеми, итн. Потоа, трошоците за грижа за себе, што вклучува тренинг, третмани за убавина и слично, и трошоци за забава, како што се одење на кафе, ноќно излегување, одење во кино, итн. Последни на списокот ставете ги потребните трошоци што ги немате секој месец. Оваа категорија вклучува набавка на нови чизми, поправка на фрижидери и слично.

Намалете ги непотребните трошоци

Денес, кога храната може да се нарача со неколку кликања и кога можете да купите облека од удобноста на вашиот кревет, тешко е да не потрошите без никаков план и програма. Пред да одлучите да купите нов фустан следниот пат или да одите на трето кафе во денот, запрашајте се дали тоа е навистина потребно.

Штедете

Можете да заштедите со кратење на непотребни трошоци, но заштедата може да значи и издвојување на иста сума пари секој месец. Ако имате проблем со заштеда, дајте ѝ значење на заштедата со тоа што ќе штедите за некоја посебна пригода, патување или нешто што сте го посакувале долго време, а не можевте да си го дозволите.

Локални избори 2021