петок, 7. август 2020. Вести денес: 85
home Живот и стил

Како алкохолот влијае врз имунолошкиот систем?

Како алкохолот влијае врз имунолошкиот систем?

Многу луѓе сакаат да се забавуваат и да пијат алкохол, но тука е вечната дилема дали алкохолот е штетен и во која мера?

Имунолошкиот систем е клучен за тоа како вашето тело се штити од зарази, како што се бактерии и вируси и спречува да се разболите, пишува Insider. Тој може да ослабе и да престане да ве штити.

Здравите навики го зајакнуваат имунолошкиот систем. Од друга страна, лошите навики како што се стрес, пушење, алкохол можат да бидат лоши за вашиот имунолошки систем и да ја отежнат борбата против бактериите.

Еве што треба да знаете за алкохолот и имунолошкиот систем.

Прекумерната употреба на алкохол го ослабнува имунолошкиот систем

Според клиниката Mayo, кога консумирате алкохол, го ослабнувате имунолошкиот систем и станувате подложни на болести. Центрите за контрола и превенција на болести ја дефинираат прекумерната употреба на алкохолот како:

Тешка пијанка – осум или повеќе алкохолни пијалоци неделно за жени и 15 или повеќе за мажи

Повремено – 4 или повеќе алкохолни пијалоци за два или три часа кај жени и 5 или повеќе за исто време кај мажи

Алкохолот го менува својството на микробите во цревата кои се дом на трилиони микроогранизми кои извршуваат неколку клучни улоги во вашето здравје и ја нарушуваат способноста да го штитат имунолошкиот систем. Се чини дека консумирањето на алкохол ги оштетува и имунолошките станици кои служат како прва одбрамбена линија против бактерии и вируси.

Од тие причини, кога прекумерно консумирате алкохол, ги намалува одбрамбените механизми на вашето тело кое се бори против настинки, вируси или бактериски вирусни инфекции.

Не само што ќе бидете подложни на настинки, туку и прекумерното пиење алкохол води до воспаление на белите дробови и други белодробни запалувања. Може да доведе до бројни здравствени проблеми вклучувајќи го и крвниот притисок, болест на црниот дроб и зголемен ризик од рак.

Коронавирус