четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 63
home Живот и стил

„Јелоустоун“ делумно отворен по големите поплави

„Јелоустоун“ делумно отворен по големите поплави

Националниот парк „Јелоустоун“, еден од најпознатите во САД, денеска беше повторно (делумно) отворен по затворањето минатата недела поради огромните поплави и лошото невреме.

Стотици луѓе во автомобили и кампери уште пред зори чекаа на влезот во паркот, каде патиштата и мостовите беа оштетени при обилните дождови и наглото топење на снегот. Според американските власти, неколку десетици лица кои беа заглавени во поплавите морале да бидат спасувани со хеликоптери.

Јужниот дел на паркот денеска е отворен за посетителите, чиј број се контролира и преку регистарските таблички, така што им се дозволува влез на оние со парни броеви – за парни и, со непарни – за непарни датуми.

Паркот минатата година имаше забележано повеќе од 4,8 милиони посетители.

Коронавирус