понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 185
home Живот и стил

Истражувањата покажаа врска помеѓу раната менопауза и сексот

Истражувањата покажаа врска помеѓу раната менопауза и сексот

Во студијата биле вклучени 1.936 жени, а откриено е дека жените кои имале секс на неделно ниво имаат 28% помали шанси да влезат во рана менопауза отколку жените кои имале секс помалку од еднаш месечно. „Забележавме нешто чудно во постојната литература за менопаузата. Некои оженети жени доживеале менопауза подоцна“, изјави Меган Арот, автор на студијата и доктор по еволутивна антропологија на „UCL“, додавајќи дека никој освен неа не гледа никаква врска со тоа.

Таа одлучи да копа подлабоко и дојде до претпоставка дека количината на секс влијае на предвремената менопауза. Арнос вели дека жените во перименопауза не се чувствуваат како да сакаат да имаат сексуални односи, па затоа фреквенцијата на нивниот однос е намалена и додава дека има можност поради недостаток на сексуален однос, телото веќе нема цел да ги одржува функциите на овулација и побрзо да ги гаси.

Но, исто така, овулацијата бара огромна количина на енергија од телото, па затоа, по одредени години, подобро е телото да ја вложи таа енергија на друго место. Оваа студија дефинитивно покажа врска помеѓу сексот и менопаузата, но некои експерти истакнуваат дека се потребни многу повеќе истражувања за да се разгледа ова точно.

Коронавирус