четврток, 28. јули 2022. Вести денес: 181
home Живот и стил

Имате проблеми поради долгата работа на компјутер? Овие совети ќе ви помогнат!

Имате проблеми поради долгата работа на компјутер? Овие совети ќе ви помогнат!

Се повеќе луѓе премногу време поминуваат пред компјутер. Ако сте во таква ситуација мора да правите чести паузи и да гледате во билки.

-Околу 80 отсто од луѓето кои поминуваат повеќе од три часа дневно пред компјутер мислат дека тоа им прави проблеми, а половина од нив велат дека тоа им штети на очите, тврди германскиот Сојуз на офталмолози.

Пациентите како проблеми ги наведуваат сушење на очите, замаглување на погледот, главоболки, чувствителност на светло и замор. Она што е ефикасно е да направите повеќе мали паузи отколку една долга, како и да држите билки во канцеларијата.

Тие се добри за превенција на сушењето на очите зашто додаваат влажност.

Освен тоа, мониторот држете го под прав агол во однос на прозорецот и светилките, избегнувајте индиректно осветлување, а очите држите ги 50 до 80 сантиметри оддалечени од екранот – со што ќе го намалите заморот и проблемот со очите.

Коронавирус