недела, 20. јуни 2021. Вести денес: 0
home Живот и стил

И покрај негативниот ПЦР-тест, некои пациенти имаат клинички знаци на инфекција од коронавирус во белите дробови

И покрај негативниот ПЦР-тест, некои пациенти имаат клинички знаци на инфекција од коронавирус во белите дробови

Беше докажано дека белите дробови се едни од најзагрозените органи кај пациенти кои страдаат од Ковид-19, а еден од најсигурните начини за откривање на промените предизвикани од оваа болест се современите КТ скенери. Со употреба на вештачка интелигенција при поставување на дијагноза, ова се единствените уреди за снимање на белите дробови кои можат со сигурност да детектираат не само активни промени, туку и последици по болеста.

Колку е важно за луѓето инфицирани со Ковид да ги снимаат белите дробови?
Целта е да се утврди дали клиничкото сомневање е оправдано, односно, доколку е така, да се потврди степенот на зафатеност на белите дробови. Во тој случај, се препишува понатамошна терапија и, во согласност со протоколите, се следи состојбата на пациентот.

Дали и снимањето на белите дробови се препорачува за луѓе кои не чувствуваат проблеми?
Кај луѓе кои имаат докажана ковид инфекција, и покрај тоа, немаат клинички знаци на болест или имаат проблеми со белите дробови, причината за снимањето може да биде лабораториски наод. По прегледот на наодите, лекарот може да се сомнева во промени во белите дробови и да го упати пациентот на КТ скен за да ја потврди таа проценка.

Од друга страна, понекогаш се случува пациентите, и покрај негативниот ПЦР-тест, да имаат клинички и лабораториски знаци на инфекција на коронавирусот во белите дробови. Исто така, тоа е ситуација во која се препорачува да се изврши скенирање на белите дробови.

Што е посебно кај КТ скенот?
КТ скенерот открива промени што не можат да се прикажат на други дијагностички модалитети. Ова особено се однесува на тромбоза во крвните садови, со посебен акцент на тромбозата на белодробните артерии, карактеристична за луѓето кои ги развиле овие проблеми како последица на инфекција на коронавирусот.

Дали има знаци на активна и излечена болест што можат да ги забележат само најновите скенери и рендгенски зраци?
Мултидитекторски КТ скенери се единствените уреди за снимање на белите дробови кои можат со сигурност да детектираат не само активни промени, туку и последици по болеста. Покрај тоа, оваа технологија нуди можност за снимање на белите дробови со пресеци од еден милиметар, што значително придонесува за откривање на сè што може да биде важно, како за пациентите со активна инфекција на коски, така и за оние кои се опоравиле во меѓувреме.

Бидејќи голем број пациенти со воспаление на белите дробови предизвикани од инфекција на јајцеводите требаше да бидат прегледани поради појава на пандемија, најновата опрема значително придонесе за соодветна и навремена дијагноза. Најсовремените дијагностички уреди со кои располагаме, како што е КТ-скенерот “Ниски дози”, овозможуваат намалување на количината на зрачење на минимум, што не го загрозува здравјето на пациентот. Пациентите имаат и посебна програма за вештачка интелигенција RADLogics , што овозможува обработка на сликата добиена на скенерот. Оваа форма на вештачка интелигенција, целосно објективно, прецизно и безбедно, ги открива промените во белите дробови карактеристични за инфекцијата со КОВИД 19.

Колку е свеста кај пациентите за важноста на овој метод за квалитетно дијагностицирање?
Пациентите сè повеќе го препознаваат КТ скенерот како еден од најсигурните прегледи. Ова е поткрепено со фактот дека бројот на скенирање на градите во 2020 година се зголеми за 386 проценти во споредба со претходната година, додека само во првите три месеци од 2021 година беше забележан раст од 536 проценти во споредба со истиот период претходната година. Пандемијата е секако најголемата причина за зголемувањето на бројот на прегледи на КТ скен, но она што исто така придонесе за ваквиот тренд е фактот дека овој вид услуга им беше достапен на пациентите во секое време. Покрај пациентите заразени со ковида, до одреден степен се користеа и КТ-скенови како дел од протоколарни онколошки третмани.

ЕУРО 2020

Македонија