петок, 30. септември 2022. Вести денес: 44
home Живот и стил

Гените се чудо: Овие работи детето може да ги наследи само од својот татко

Гените се чудо: Овие работи детето може да ги наследи само од својот татко

Гените уште не се доволно истражени, но она што се знае е дека играат важна улога во наследување на физичи, па дури и карактерни особини. Некои од нив детето ги наследува од мајката, а следните четири се само од таткото.

Далтонизам

Многумина од нас знаат дека далтонизмот е пореметување во распознавање на бои, но некои можеби не знаат дека најчесто го имаат мажите. Далтонизам не значи слепило за бои, само неможност за распознавање на црвени и зелени тонови во самиот спектар.

Отисок од прсти

Секој од нас има единствени отисоци на прстите, но нашите отисоци се послични на оние кај таткото, отколку на мајката.

Пол

Јајните клетки носат два Х хромозоми, а сперматозоидот, кој носи Х и Y хромозоми, е тој кој одредува кој пол ќе биде детето. Ако јајните клетки ги оплоди хромозомот Х, ќе се роди девојче, а ако ја оплоди Y, доаѓа машко.

Рефлекс на кивање поради светлина

Можеби звучи смешно, но некои луѓе не можат да гледаат во Сонце, а при тоа да не кивнат. Ова е уште една карактеристика која таткото ја пренесува на своето дете.

Коронавирус