петок, 9. јуни 2023. Вести денес: 61
home Живот и стил

Еве зошто забораваме – Мозокот по 13 година повеќе не произведува неврони за паметење

Еве зошто забораваме – Мозокот по 13 година повеќе не произведува неврони за паметење

Најновото истражување на Универзитетот Калифорнија во Сан Франциско покажува дека дел од мозокот на човекот кој е важен за памтењето и учењето престанува да произведува нови ќелии околу 13-тата година.

Откритието кое е објавено, веројатно дополнително ќе ја заостри расправата за можноста за лекување на човечкиот мозок по пат на таканаречена „неврогенеза“ или создавање на нови ќелии во мозокот односно неврони.

-Утврдивме дека појавата на неврогенеза во хипокампусот кај возрасните луѓе е исклучително редок феномен, истакнал Артуро Алваез-Бајла, професор на неврохирургија на Универзитетот и еден од авторите на студијата.