петок, 18. ноември 2022. Вести денес: 4
home Живот и стил

Еве зошто четвртокот по Велигден е најсреќен во годината

Еве зошто четвртокот по Велигден е најсреќен во годината

Светата или Велигденска недела се смета за големо и непрекинато славење за Велигден.

Има голем број верувања и обичаи за цела недела, а токму за четвртокот по Велигден се смета дека е најсреќен четврток во годината.

Се смета за среќен и се верува дека на земјата одат само добри небесни суштества и дека се на луѓето ќе им оди од рака.

Четвртокот по Велигден се започнува работа, дури и ако не ви одела од рака, а можете и да се помолите и сите желби ќе ви се исполнат. Денот е познат како ден на кој не се работи.

Не се работат работи на нива и во поле.

Коронавирус