среда, 28. јули 2021. Вести денес: 110
home Живот и стил

Еве зошто бабата по мајка е важна за детето: Сè што чувствува и прави се пренесува на вашето дете!

Еве зошто бабата по мајка е важна за детето: Сè што чувствува и прави се пренесува на вашето дете!

Баба – толку многу топлина, љубезност и приврзаност се поврзуваат со овој збор.

Најдобрите спомени се поврзани со нашите баби: летни одмори, вкусни пити, палачинки, мирис на љубов и мила личност која е секогаш тука за нас.

Приказни пред спиење, будење со мирис на чај и џем, безгранична љубов…

Изненадувачки, повеќето од нас повеќе личат на своите баби отколку на своите родители!

Според научниците, бабата по мајка е таа што има најголемо влијание врз животот на детето. Таа е таа која ги учи основите на животот, правилата и му ја дава сета љубов и грижа. Врската помеѓу баба и внуче е најсилна и најдлабока.

А се покажа дека е формирано на генетско ниво. Одамна не е тајна дека нашите деца позајмуваат генетски материјал од своите баби. Затоа често ја забележуваме сличноста помеѓу нашите деца и починати роднини. Експертите тврдат дека гените се пренесуваат на нашите деца од бабите по мајки.

Ова се, се разбира, општи податоци и сè може да се случи на различни начини во секое семејство. Детето може да изгледа како родителите и бабите и дедовците од татко. Непотребно е да се каже, генетиката е комплексна и непредвидлива.

Сепак, родителите мора да ја разберат големата улога што ја играат најблиските роднини во судбината и карактерот на нивното дете.

Според експертите, дури и чувствата што ги доживеала бабата за време на бременоста може да влијаат на развојот на нејзините внуци. Запомнете дека блиската врска е сложен и меѓусебно поврзан организам. Ова значи дека нашите емоции, однесувања, добри и лоши навики можат да се пренесат заедно со гените на нашите деца и внуци.

Затоа е важно да внимавате на вашето здравје и психолошка состојба. Кога си нанесуваме штета на себе, свесно и намерно им штетиме на идните генерации.

Коронавирус