среда, 18. мај 2022. Вести денес: 189
home Живот и стил

Еве што треба, а што не треба да правите на Бадник

Еве што треба, а што не треба да правите на Бадник

Бадник го најавува најголемиот христијански празник Божиќ. На овој ден семејството се собира на посна трпеза. Оние кои во текот на годината биде скарани, на Бадник си простуваат и се смируваат.

Многу обичаи кои врзани за Бадник се пагански, но црквата подоцна им дала христијанско значење. На овој ден не се оди на гости, и не се позајмуваат пари.

Еве неколку стари народни верувања поврзани со овој голем христијански празник:

-На Бадниковата вечер не смеете да заспиете додека не ви запее коледар, бидејќи домаќините ќе починуваат без предзнак или невидено

-Не смеете да одите боси по слама бидејќи домашните ќе се разболат и ќе ги болат нозе

-Ако на Бадник биде облачно, ќе биде родна година

-Ако на Бадник се собере доста пепел на бадниковото гранче кое гори, се верува дека зимата ќе биде студена со многу снег.

Коронавирус