вторник, 7. февруари 2023. Вести денес: 0
АКТУЕЛНО

Најнов биланс: Во земјотресите во Турција и Сирија загинале повеќе од 3.000 луѓе, најмалку 15.500 повредени

home Живот и стил

Еве како најбрзо да препознаете дали некоја личност во вашиот живот е социопат

Еве како најбрзо да препознаете дали некоја личност во вашиот живот е социопат

Истражувањата покажуваат дека дури 1 од 25 лица имаат некои од карактеристиките на социопат, што значи дека веројатно знаете барем неколку, а можеби сте во врска со таква личност и не сте свесни за тоа – особено затоа што тие се често шармантни и крајно харизматични.

Според д-р Марни Лишман, една од дефинициите за социопат е „Лице кое може да има дијагноза на асоцијално нарушување на личноста и кое може несвесно да им наштети на другите, честопати без да чувствува каење“.

„Социопатирњ обично ни изгледаат функционално „на почетокот“ и честопати се шармантни и успешни, но обично без и самите да бидат свесни за тоа, се водени од чувство на срам и вина“ – вели таа рече таа.

Многу од нив постојано ласкаат и споделуваат комплименти кон другите, но тоа е стекната, научена вештина: Тие често знаат точно што кога да кажат кога и на кого, со цел неискрено да ги задоволат луѓето околу нив. Еве како лесно да ги препознаете:

1. Тие не се грижат за чувствата на другите луѓе

Социопати ќе го покажат својот шарм во полн сјај на самиот почеток на врската, така што обично веднаш може да им се допаднат на оние кои имаат силно чувство на емпатија, воедно тие имаат тенденција „несвесно да започнат да манипулираат и целосно да го промент своето однесување, да станат злобни веднаш штом работите нема да се одвиваат како што тие сакаат.

Тие немаат морал и кога сакаат тоа да биде по нивно, воопшто нема да им биде грижа за другите и можат да бидат сурови, што е прилично збунувачко за оние кои се во врска со нив, бидејќи на почетокот наводно се прекрасни.

2. Социопатите се вешти во лажење

Една од главните карактеристики на социопатите е манипулацијата и потребата за контрола. Тие главно лажат за да се заштитат себеси и честопати брзо ги забележуваат недостатоците на другите луѓе, при што можат да се заштитат од другите ако бидат прекорени за нешто.

3. Имаат потешкотии во задржувањето на работното место

Бидејќи ова нарушување доаѓа со нарушени социјални вештини, работното место обично се соочува со голем број тешкотии. Тие можат да бидат груби кон соработниците, арогантно да се дистанцираат од колегите и да покажат недостаток на емпатија и да им биде тешко да се доближат до другите. Исто така, тие честопати ќе ги обвинуваат другите кога нешто ќе тргне наопаку, ќе се стремат кон индивидуална работа, но и ќе ги надминат границите и ќе ги прекршат правилата.

4. Прекумерено често ги изневеруваат своите партнери

Социопатите имаат поеднакво исто однесување во секоја љубовна врска. На почеток се неверојатно шармантни, а според статистиките, по само 6 месеци од идиличната љубовна врска, тие се претвораат во вистински манипулатори, кои секогаш го обвинуваат партнерот, пречесто го изневеруваат, а понекогаш дури употребуваат и и физичка сила.