недела, 4. декември 2022. Вести денес: 80
home Живот и стил

Еве како да ја вратите свежината на грубите и сиви пешкири со помош на ОВАА смеса

Еве како да ја вратите свежината на грубите и сиви пешкири со помош на ОВАА смеса

Доколку имате проблем со пешкири што станале груби со миење, би било добро повремено да ги освежувате со помош на намирници, кои веројатно веќе ги имате во домаќинството. Ова ќе го врати нивниот стар сјај и ќе ја омекне ткаенината.

Оцет Пред перење, истурете една до две чаши бел оцет во барабанот на машината за перење, и можете да го користите за да го замените вообичаениот омекнувач за ткаенина. Кога станува збор за чистење и освежување, оцетот е еден од најдобрите природни избори. Имено, освен омекнување на крпи и отстранување на непријатни мириси, тој е ефтин и спаѓа во еко-производи.

Сода. Кога миете крпи, додадете половина чаша од овој моќен прашок во машината за перење и ставете ја директно во тапанот. Без грижа, сода бикарбоната нема да ги оштети крпите. Посипете мал дел преку гумата на вратата на машината. После тоа, оставете крпи попрскани со сода во машината најмалку половина час или дури и преку ноќ и измијте ги во машината следниот ден, без да ја отстраните содата.

Чиста машина за перење. Ако машината има непријатен мирис или е валкана, не можете да очекувате дека пешкирите ќе бидат свежи и миризливи после миењето. Голем број машини се многу чувствителни на т.н. синдром на смрдеа, затоа треба редовно да се чистат, а експертите препорачуваат длабоко чистење најмалку еднаш месечно. Најлесен начин да ја исчистите машината е да истурите чаша оцет во дозерот и тапанот за перење и да ја започнете програмата за перење на највисока температура. Исто така, оставете ја вратата на машината затворена по секое миење за да спречите непријатни мириси и мувла.

Темелно сушење. Ако ги исушите пешкирите со фен, проверете дали се навистина суви пред да ги ставите во плакарот. Имено, пешкирите може да изгледаат топло по сушењето, но тоа не значи дека се суви. Пешкирите никогаш не треба да се преклопуваат доколку се влажни, затоа што токму тоа ќе поттикне формирање мувла и бактерии кои предизвикуваат непријатен мирис. Затоа, ниту валкани, ниту влажни крпи никогаш не смеат да останат во корпата за алишта – ако не можете веднаш да ги измиете, обесете ги да се исушат и дури потоа ставете ги во корпата. Исто така, по туширањето, раширете ги крпите да се исушат, бидејќи ако ги оставите влажни да висат на јадицата на вратата, тие многу лесно може да добијат непријатен мирис.

Свеж воздух. Со сушење на алиштата на свеж воздух, вие не само што ќе заштедите на сметката за електрична енергија, туку и ќе го продолжите векот на траење на алиштата. Имено, колку и да се практични сушачите, тие ја оштетуваат облеката до одреден степен. Покрај тоа, сонцето и ветерот ќе ги убијат бактериите и ќе навлезат крпи со свеж мирис.

Коронавирус