четврток, 25. февруари 2021. Вести денес: 14
home Живот и стил

Девојки- кaков ќе сретнете денеска, со таков ќе се омажите

Девојки- кaков ќе сретнете денеска, со таков ќе се омажите

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 2 февруари, Сретение Господово.

Празникот Сретение е еден од 12-те големи црковни празници, заедно со Рождество, Богојавление, Воскресение, и како и тие, има длабока спасителна смисла. Реалниот настан врз кој се темели длабоката содржина на овој празник е расказот за Симеон, кој по неговата средба со Бога беше наречен Богопримец. На овој старец преку ангел му било кажано дека нема да умре дури не го види ветениот Помазаник, Месијата. На неговото чекање доаѓа крај 40 дена по раѓањето на Исус Христос. Според Мојсеевиот закон, во тој ден секое првородено машко дете се носело во Ерусалимскиот храм. На тој ден, во храмот, се случила средбата на свети Симеон и Богочовекот Исус Христос, и тоа е првата средба лице в лице на човекот со Бога. Длабоката смисла на овој празник се состои токму во таа оттогаш отворена можност за општење со наднебесниот Бог лице в лице.

Според народните верувања младите и немажени девојки треба да внимаваат кого прво ќе сретнат утрово. Се верува дека нивниот иден сопруг по изглед и карактер ќе биде ист како првиот на кој ќе наидат на Сретение.

Коронавирус