сабота, 30. јули 2022. Вести денес: 45
home Живот и стил

Депресијата не е слабост, таа е болест: Митови за маката која многумина ја имаат

Депресијата не е слабост, таа е болест: Митови за маката која многумина ја имаат

И покрај опасните последици што може да ги донесе ако не се лекува, многу луѓе лесно ја прифаќаат депресијата и ја поистоветуваат со тешки емоции и тага што можат да поминат без лекарска помош. За да разбереме со што навистина се соочува лице кое е во депресија, решивме да разбиеме некои од најчестите митови поврзани со оваа ментална болест.

Депресијата е исклучиво во главата

Депресијата е болест која се карактеризира со промени во расположението, но исто така се манифестира преку болка. Физичките симптоми, како што забележуваат експертите, се исто толку важни колку и емоционално-менталните и не треба да се игнорираат. Тие ни покажуваат дека депресијата е многу реална и може да биде исклучително штетна за нашето здравје ако не се лекува.

Само луѓето кои имаат некаква траума можат да страдаат од депресија

Вообичаена предрасуда кај луѓето е дека само одредени луѓе можат да страдаат од депресија. Во оваа група спаѓаат сите оние кои поминале низ тешки периоди од животот, оние кои се соочуваат со одредени трауми и оние кои имале тежок живот. Но, депресијата не е болест резервирана само за луѓе со тешка животна приказна. Успехот може да го доживеат и успешни, остварени, слободоумни луѓе кои се сакани во општеството.

Депресијата е исто што и тагата

Чувството на тага и депресијата се сосема различни работи што никогаш не треба да се мешаат, изедначуваат или споредуваат. Депресијата може да биде поврзана со чувства како што се тага и потиштеност, но таквите чувства не траат толку долго колку депресијата. Депресијата може да трае до една година ако не се лекува и, за разлика од тагата, не може да помине без помош на специјалист. Слично на тоа, луѓето кои се борат со депресија може да почувствуваат низа други работи. Тие можат да бидат безволни, празни, напнати, раздразливи и да имаат многу негативен став кон себе и кон светот.

Депресивните луѓе се слаби луѓе

Депресијата не е слабост. Депресијата е болест, а депресивните луѓе никогаш не треба да бидат дискриминирани. Депресивните луѓе не избрале да бидат такви. Но, и покрај ова, тие постојано се занимаваат со грди коментари од луѓе кои сметаат дека депресивните луѓе не се трудат доволно, дека се мрзливи и дека немаат волја за промена. Депресијата е сериозна состојба која бара третман. Не поистоветувајте ја со слабостите и немојте да мислите дека депресивните луѓе живеат поинаков живот затоа што тоа го сакаат. Депресивните луѓе имаат потреба од поддршка и разбирање. Не им го негирајте тоа.

Коронавирус