недела, 11. јуни 2023. Вести денес: 0
home Живот и стил

Денеска славиме голем светец- за здравје и среќа на децата направете го ова

Денеска славиме голем светец- за здравје и среќа на децата направете го ова

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 13 февруари. Денеска е Преподобен Мартинијан.

Мартинијан бил родум од Палестинска Кесарија (Цезаре¬ја). На 18-годишна возраст го оставил светот и се повлекол на една планина во Кападокија, каде се подвизувал цели 25 години. После тоа тргнал да ги обиколува населените места, проповедајќи го Христа и поучувајќи го народот, но без да се задржува долго во нив. За две години тој обиколил 164 места, а најпосле стигнал во Атина, каде што се упокоил во 422 година.

Нродните обичаи велат дека на овој ден треба да се помолите на овој светец за храброст, здравје, сила на вашите деца, а доколку тоа го направите искрено и од срце, тој ќе ги услуша вашите молитви.