недела, 28. ноември 2021. Вести денес: 104
home Живот и стил

Денеска е светски ден на мажите – еве што им порачуваат експертите за среќа

Работата има вредност за мажите, бидејќи добрата работа ги поддржува машките вредности. Мажот, сепак, мора да знае да се поддржи самиот, да се врати во својата суштина, да знае што сака и на работа и во љубовта, велат експертите
Денеска е светски ден на мажите – еве што им порачуваат експертите за среќа

Меѓународниот ден на мажите првпат е одбележан на 19 ноември 1999 година во Тринидад и Тобаго. Целите на прославата на Денот на мажите вклучуваат фокусирање на здравјето на мажите и момчињата, подобрување на половите односи, промовирање на родовата еднаквост и истакнување на позитивните модели на мажи. Исто така, тоа е можност да се нагласи дискриминацијата на мажите и момчињата, но и да се слават нивните достигнувања и придонеси, особено за нивниот придонес кон заедницата, семејството, бракот и грижата за децата.

Што може да го направи среќен мажот? Што сакаат мажите? Затоа што, да не лажеме, на нас жените ни требаат среќни мажи. Американски психотерапевт Џош Гресел, за порталот Psychologytoday.com вели дека човекот мора да биде задоволен од својата работа за да биде задоволен со својот живот.

– Се разбира, постојат исклучоци од оваа теорија, но генерално верувам дека е вистина, и за тоа добив дополнителна потврда кога ги прочитав резултатите од големото истражување за мажите „Извештајот за мажественост на Хари, САД, 2018“. 5.000 мажи на возраст од 18 до 95 години беа интервјуирани во САД и тие зборуваа за среќа, самодоверба, чувство на контрола, емоционална стабилност, мотивација и оптимизам. Најсилниот показател за позитивниот начин на размислување кај мажите беше задоволството од работата што ја работат – вели проф. Грезел.

Се поставува прашањето зошто и како работата е толку важна за среќата на мажот.

– За мажот, како и за жената, важно е задоволството од сопственото функционирање. Ова се однесува на способноста и можноста на една личност да функционира близу до неговиот целосен емоционален, физички и интелектуален капацитет. Ова е она што носи внатрешен мир и е мерка, истовремено, потврда за нашето здравје. Фројд одамна рече дека оној што знае да сака и работи е ментално нормална личност. И во согласност со тоа, задоволството што произлегува од резултатите на добро завршената работа и љубовта, добрите односи со блискиот, е важна точка за одржување на здравјето. И, за ментално здрава личност, тоа е блиска цел, и во никој случај не средство – вели доцент д-р С.Ц. медицински Даниела Тиосавjeевиќ, психијатар.

– Мислам дека повеќето мажи мора да чувствуваат дека се значаен дел од една поголема целина. Авторите на споменатата студија велат: „Бизнисот не се однесува само на богатството, туку и на чувството да се направи промена, дека мажите се дел од нешто поголемо и поважно“. И, се разбира, човекот мора да знае кои се неговите вредности пред да избере работа. Многумина тоа не го знаат во дваесетите години кога ќе започнат со кариерата, но со тек на време доаѓа таа реализација, така што тоа е исто така дел од приказната што се однесува на среќата: да можат да направат добар избор – објаснува проф. Грезел.

Коронавирус