недела, 12. јули 2020. Вести денес: 128
МЕГА БОМБА

Нуклеарна бoмба: Заев зема рeкет од 6 милиони евра! (АУДИО)

home Живот и стил

Денеска е Св. Тихон Чудотворец

Денеска е Св. Тихон Чудотворец

Живееше во четвртиот и петтиот век. Се роди на островот Кипар, во градот Аматун. Родителите му беа христијани и го воспитаа во Христовиот дух. Уште како млад, Тихон се истакна со својот добродетелен живот.

Аматунскиот епископ Мемнон го забележа момчево и го ракоположи во чин ѓакон. А по смртта на Мемнон, свети Тихон беше еднодушно избран за епископ на градот.

Проповедаше меѓу јазичниците на Аматун и на многумина им ја откри светлината на Христовата вера. Неговите напори Бог ги овенча со дарот на чудотворство.

Парламентарни избори 2020