понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 184
home Живот и стил

Денеска е Св. пророк Амос (Петровденски пости)

Денеска е Св. пророк Амос (Петровденски пости)

Пророкот Амос потекнуваше од гратчето Текоа во Палестина.

По занимање беше овчар. Како таков Бог го повика на пророчка служба. Го разобличуваше царот Озија и неговите жреци поради идолопоклонството.

Кога пред врховниот жрец Амасија и син му го прорече падот на царството под Асирците, како и невољите што го стигнаа самиот Амасија зашто го наведе целиот народ да заборави на вистинскиот Бог, синот на Амасија не издржа и го удри пророкот по главата, така што овој одвај остана жив.

Повреден, Амос се врати во Текоа и по неколку дена се упокои.

Коронавирус