недела, 26. септември 2021. Вести денес: 0
home Живот и стил

Денеска е Св. патријарси Александар, Јован и Павле

Денеска е Св. патријарси Александар, Јован и Павле

Денеска е Св. патријарси Александар, Јован и Павле.

Сите овие беа патријарси на цариградската катедра во разни времиња. Првиот, Александар, во времето на цар Константин, а се упокои во 340 година на свои 98 години.

Свети Јован Посник беше патријарх во шестиот век. Последниот, Павле, раководеше со цариградската црква во осмиот век во тек на осум години, а потоа се повлече од престолот во тихување.

Имено, сметаше дека не е достоен да раководи со Црквата како таков кој едно време беше приклонет кон ереста на иконоборството.

Коронавирус