вторник, 28. март 2023. Вести денес: 96
home Живот и стил

Денеска е Св. маченица Кикилија

Денеска е Св. маченица Кикилија

Свети Кикилија Римјанка се роди во богато и угледно семејство. Рано се одлучи на девствен живот. Подоцна, родителите ја омажија за некое незнабожечко момче, Валеријан.

Уште првата ноќ, Кикилија го посоветува да се крсти и во бракот да продолжат да живеат девствено.

Тој се крсти, а подоцна кон Христос го привлече и својот брат Тивуртиј. Не помина многу време, а двајцата браќа беа погубени од римската власт заради нивната вера. А света Кикилија не престануваше да ги придобива незнабошците за верата во Христа, па најпосле и таа беше погубена, во 230 година.

Моштите и се наоѓаат во Рим, во црквата што го носи нејзиното име.

loading...