недела, 9. мај 2021. Вести денес: 86
home Живот и стил

Денеска е Св. апостоли Иродион, Флегонт, Ермо

Денеска е Св. апостоли Иродион, Флегонт, Ермо

Покрај дванаесетте апостоли, Христос испрати и други седумдесетмина да ја проповедаат радосната вест за ослободувањето на човекот од неговата гревовна приврзаност кон земната прав.

Меѓу тие 70-мина беа и апостолите што Црквата ги слави на денешен ден. Иродион му беше роднина на апостол Павле. Тој и го спомнува него во едно од своите посланија.

Иродион настрада од Евреите. Флегонт беше епископ во градот Маратон во Тракија, а Ермо во Далмација. Покрај овие, денеска се слават и апостолите Руф, Агав и Асинкрит.

Коронавирус