петок, 29. јули 2022. Вести денес: 17
home Живот и стил

Денеска е Св. апостол Јаков Заведеев

Денеска е Св. апостол Јаков Заведеев

Свети Јаков е брат на богословот и евангелистот Јован. Тој беше меѓу неколкумината најблиски Христови ученици. Со него беше на Гората на Преображението, во Гетсиманија…

Него и брат му Јован Христос ги нарече синови на громот, поради нивната искрена и пламена вера.

По Христовото вознесение тој останува во Ерусалим, а од книгата Дела апостолски дознаваме за неговата маченичка смрт во времето на Ирод Агрипа Први (44 година).

Подоцна, моштите му се пренесени во Шпанија. Постои предание дека таму и проповедал, но не може да се земе како веродостојно.

Коронавирус