четврток, 20. јануари 2022. Вести денес: 0
home Живот и стил

Денеска е Амфилохиј Икониски, голем заштитник на православието

Денеска е Амфилохиј Икониски, голем заштитник на православието

Свети Амфилохиј се роди во Кападокиска Кесарија (Цезареја), меѓу 339 и 345 година. Татко му беше ретор. Подоцна и самиот стана ретор и адвокат во Константинопол.

Во седумдесеттите години се врати во своето родно место и наскоро се замонаши. Беше избран за епископ на Иконија во 373 година, против неговата волја.

Беше голем заштитник на Православието од тогашните ереси. Како сведок на верата за Азија” учествуваше на Вториот вселенски собор во 381 година.

Се успокои во Господа кон крајот на четвртиот век.

Коронавирус