петок, 28. јануари 2022. Вести денес: 140
home Живот и стил

Децата наследуваат интелегенција од својата мајка, еве што треба да знаете

Децата наследуваат интелегенција од својата мајка, еве што треба да знаете

Познатата поговорка „Убав/а на мама, паметен/а на тато“ и не толку вистинита, бидејќи изгледа дека интелегенцијата пред се ја наследуваме од мајката.

Научниците уште во далечната 1984 година докажале дека гените на мајката најмногу придонесуваат за развој на мисловниот центар во мозокот, а потоа се спроведени уште неколку истражувања, кои само ја потврдиле оваа теза.

Имено, овие истражувања покажале дека децата имаат најголеми шанси за наследување на мајчината интелегенција, бидејќи генот, кој ја одредува се наоѓа во хромозомот Икс.

По овие истражувања е докажано дека мајчиниот коефициент на интелегенција е најдобар индикатор за предвидување на интелегенцијата на детето, а потоа и дека мајчинската љубов е клучна за развој на одредени делови од мозокот, поврзани со интелегенцијата.

Затоа ако сакате мали генијалци, прво пронајдете голема генијалка и земете ја за жена!

Коронавирус