понеделник, 18. октомври 2021. Вести денес: 5
home Живот и стил

Дали знаете кој е ГЛАВНИОТ ОБИЧАЈ на Ѓурѓовден? Се однесува на брак и женидба,а влијае и на плодноста!

Дали знаете кој е ГЛАВНИОТ ОБИЧАЈ на Ѓурѓовден? Се однесува на брак и женидба,а влијае и на плодноста!

Според народните обичаи, Ѓурѓовден е празник што се однесува на здравјето на семејството, брак и женидба на млади луѓе, плодност на добиток, добри култури и според народот е граница меѓу зимата и летото. Будењето на природата се слави, а празникот е полн со народни обичаи и магични дела што ни ги оставиле од паганските времиња. Се верува дека ако е ведар ден на Ѓурѓовден, тоа ќе биде плодна година, а ако врне дожд, летото ќе биде суво.

Вообичаено е да се ткаат венци од лековити билки кои потоа се фрлаат во проточна вода. Се верува дека венецот носи здравје на семејството, и го штити полето, го штити од магии, дава плодност и ја враќа љубовта. Исто така, младите се опкружени со гранчиња од врба – „да бидат напредни како врба“, китови со здравец – „да бидат здрави како здравец“, коприва „да прават коприви да согоруваат болести со него“ и селен – „да ги направат своите душата мириса на селен “.

Селаните запалија големи огнови, со цел да се заштитат себе си и селото од вештерки, а кога зајде сонцето, жените и девојчињата носеа дома „маѓепсања“ навечер. вода од воденичко тркало, од извор или фонтана надвор од куќата, со намера да исчезне целото зло.

Локални избори 2021