вторник, 6. декември 2022. Вести денес: 77
home Живот и стил

Дали може да се запре Алцхајмеровата болест: Еве што велат најновите истражувања

Дали може да се запре Алцхајмеровата болест: Еве што велат најновите истражувања

Како и со многу болести, некои луѓе имаат поголема веројатност да развијат Алцхајмерова болест од другите. Но, најновото истражување презентирано на меѓународната конференција на Здружението Алцхајмеровата болест сугерира дека одредени животни навики можат да го надоместат генетскиот ризик од развој на Алцхајмерова болест.

Промената на само неколку дневни навики што можат да го намалат ризикот, вреди да се проба. Ново истражување открива дека луѓето со висок генетски ризик имаат една третина помалку шанси да развијат деменција доколку следат здрав начин на живот, во споредба со луѓето кои водат нездрав начин на живот.

Возраста е најголем фактор на ризик

Алцхајмеровата болест е најчестата форма на деменција, а според извештајот на Здружението на Алцхајмерова болест, од 60 до 80 проценти од лицата со деменција ја имаат оваа болест. Возраста е најголем фактор на ризик, бидејќи повеќето пациенти со Алцхајмерова возраст се над 65 години.

Истражувачите веруваат дека помеѓу 40 и 65 проценти од луѓето дијагностицирани со Алцхајмерова болест имаат ген наречен APOE-e4, што е првиот ген идентификуван дека може да го зголеми ризикот од оваа болест.

За почеток – помирете се

Иако е познато дека неколку здрави животни навики можат да го подобрат здравјето на мозокот, она што е интересно во новото истражување е заклучокот дека здравите животни навики можат да го намалат генетскиот ризик од развој на Алцхајмерова болест.

И, ако знаете дека имате зголемен ризик од развој на Алцхајмерова болест, првиот чекор може да биде едноставно помирување со тоа, велат научниците. Бидејќи, како што велат лекарите, ако луѓето признаат дека имаат фактор на ризик, понекогаш тоа ја зголемува нивната мотивација да направат нешто во врска со тоа, тие имаат поголем мотив да посветат поголемо внимание.

Извор: Попара

Qatar 2022