среда, 20. март 2019. Вести денес: 0
home Живот и стил

Четвртокот по Велигден е најсреќен во годината- денес направете го ова

Четвртокот по Велигден е најсреќен во годината- денес направете го ова

Светата или Велигденска недела се смета за големо и непрекинато славење за Велигден. Има голем број верувања и обичаи за цела недела, а токму за денеска се смета дека е најсреќен четврток во годината.

Се смета за среќен и се верува дека на земјата одат само добри небесни суштества и дека се на луѓето ќе им оди од рака.

Денеска се започнува работа, дури и ако не ви одела од рака, а можете и да се помолите и сите желби ќе ви се исполнат.

Денот е познат како ден на кој не се работи.

Од денеска до Спасовден не се работат работи на нива и во поле.