петок, 21. јануари 2022. Вести денес: 15
home Живот и стил

Четири пациенти заболеле од рак поради канцерогени органи од донатор

Четири пациенти заболеле од рак поради канцерогени органи од донатор

Тестовите кои биле спроведени по смртта на 53-годишниот донатор, кој починал како последница од мозочен удар, не давале никаков доказ дека имал рак.

Меѓутоа, од четворица пациенти на кои им биле донирани неговите органи, тројца починале од оваа болест.

Преживеаниот пациент, исто така боледува од оваа болест, но успеал да ги спречи метастазите. Набрзо откако му бил отстранет бубрегот кој го добил преку трансплантација бил подлегнат на хемотерапија.

Професорката која во лекувала преживеаниот пациент во една студија напишала дека отстранувањето  на пресадениот орган било клучно.

Таа нагласува дека секогаш постои мал ризик, како и при некоја рутинска операција, но ова не треба да биде причина која ќе ги спречи луѓето да веруваат во трансплантацијата.

Коронавирус