петок, 29. јули 2022. Вести денес: 147
home Живот и стил

Бидете внимателни на одмор: Кремата за сончање МОРА на декларацијата да ја има оваа ознака

Бидете внимателни на одмор: Кремата за сончање МОРА на декларацијата да ја има оваа ознака

Летото стигна, а кремите за сончање со заштитен фактор секојдневно се купуваат. Додека некои потрошувачи веруваат во одреден бренд, други сепак се водат по цените и желбите.

Меѓутоа, лекарите советуваат креми со заштитен фактор 20, а најделотворна и најдобра е онаа крема која на декларацијата содржи ознака „SPF“ која укажува на заштита од УВБ и ППД кои, пак, укажуваат на заштита од УВ зраците, а нивната размена треба да биде 3:1 или 2:1.

Исто така потсетуваме дека кремите се нанесуваат половина час пред излегување на сонце. Децата до две години не би требало да се вадат надвор на високите температури, додека постарите деца треба да користат креми со поголем заштитен фактор.

Коронавирус