четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 77
home Живот и стил

Балоните можат да бидат опасни за децата: Ако се полнат со вода, тие можат сериозно да го загрозат нивното здравје

Балоните можат да бидат опасни за децата: Ако се полнат со вода, тие можат сериозно да го загрозат нивното здравје

Родителите честопати не мислат дека некои работи со кои децата играат секој ден и кои изгледаат навидум безопасни во некои ситуации можат да бидат фатални за малите деца.

Корисниците на социјалните мрежи масовно го споделуваат предупредувањето на д-р Данијела Рашиќ Маркота, специјалист по физикална медицина и рехабилитација, за несигурноста во играњето со балони исполнети со вода.

Д-р Рашиќ Маркота, инаку мајка на две деца, често објавува совети на својот Инстаграм профил кои се корисни за развој на моторните вештини кај децата.

Сепак, предупредувањето што неодамна го сподели загрижи многу родители кои ги гледаат балоните, со кои децата често играат и кои претежно се украс за секој роденден, како нешто што не е во опасност.

Популарна игра кај децата е се почестото дување на балони исполнети со вода, што може да биде опасно, особено за многу мали деца.

– Првиот случај што го видов е дете на возраст од 2 до 3 години, кое се обиде да надува балон кој содржи вода. Бидејќи ваквите балони тешко се надувуваат, детето вдишувало наместо да издишува, а балонот ги затворил дишните патишта. Тоа некогаш здраво дете сега е неподвижно, со сериозно оштетување на мозокот – напиша д-р Рашиќ – Маркота.

Постарите деца обично играат со водени балони, но тие честопати можат да завршат во рацете на помладите.

– Може да тргне наопаку за еден час. Да бидеме свесни за ова и да се грижиме за мали деца. Да ги заштитиме со отстранување балони, фолии и слично од нив. Посебно апелирам до родителите кои имаат повеќе деца да внимаваат на помладите бебиња кои можат да ползат до балоните со кои играат постарите деца и да ги стават во уста – нагласува лекарот.

Коронавирус