сабота, 5. декември 2020. Вести денес: 0
home Живот и стил

Ако ви изгледа дека целиот свет ви се распаѓа, можеби ова ќе ви помогне…

Ако ви изгледа дека целиот свет ви се распаѓа, можеби ова ќе ви помогне…

Секојдневно во пракса се среќаваме со проблеми кои во својата позадина кријат подлабоки потреби и проблеми за разрешување. Најчесто и самото тело ни праќа сигнали дека со нашиот живот нешто не е во ред и дека треба да застанеме и да видиме што всушност се случува.

Но, ретко кој го прави тоа. Ако некого го боли глава, едноставно зема аспирин и притоа не размислува за тоа што довело до главоболката. И самите сме морале да поминеме низ многу болни искуства за да ги сослушаме и да ги чуеме потребите на духот, затоа што тој од нас бара потполна промена. Таа промена најчесто премногу се разликува од животот кој дотогаш сме го воделе и затоа не е чудно што толку тешко ја прифаќаме. Таа промена со себе носи многу преиспитување, огромна количина лично вложување и преземање одговорност за сопствениот живот.

Давањето отпор на тој нов и поинаков начин на живот е уште една пресвртница која умот не ја прифаќа. Повеќето работи денес не се занимаваат со работи кои ги сакаат. А човек треба само да се обиде. Не може да не успее. Замислете ја само радоста која ќе ви ја донесе успехот. Но, сите играме на сигурна, а единствено промената е сигурна.

Практични совети

Прашање е што може да направиме во врска со тоа. Еве неколку совети:

Ако на некој начин сте биле предупредени од вашето тело (болест, несреќа, загуба), тогаш застанете. Што и да сте правеле дотогаш – застанете. Колку и да бара светот од вас некакво дејство – застанете. Броете до милион ако треба – ама застанете.

Медитирајте, размислувајте, мирувајте, слушнете што има Бог да ви каже.

Во моментот кога ќе дознаете што ви е потребно, побарајте помош и помошта ќе дојде на различни начини.

Барајте поддршка за сопствениот развој и тоа од пријателите, семејството, па и психотерапевти… Важно е да имате поддршка.

Анализирајте го својот однос со Бог и Љубовта.

Одредете се себеси. Почнете да гледате на себе како совршена Божја креација, а не да манипулирате со себе и со другите.

Направете го она што е потребно и покрај стравот, сомневањата, болката и сѐ останато.

Верувајте дека сѐ е во ред и дека сѐ се одвива како што треба. Свртете се кон себе за да бидете посреќни, поисполнети, побогати и да можете да живеете во благосостојба. Бидете себични за да можете да бидете несебични. Не можете да се одречете од нешто што го немате или сте го немале. Живејте!

Коронавирус