петок, 5. август 2022. Вести денес: 198
home Живот и стил

Ако ве фаќа грч додека пливате, ОВИЕ работи мора да ги знаете

Ако ве фаќа грч додека пливате, ОВИЕ работи мора да ги знаете

Интензивниот грч во мускулите може да создаде проблеми со функционалноста на колената, дури и кај спортистите. Кога добивате грч, доаѓа до создавање на неконтролирани контракции на мускулите.

До грчеви во мускулите доаѓа во текот на ненадејно истакнување на стапалата. До тој проблем често доаѓа за време на пливањето, за разлика од останатите спортови, бидејќи стапалото е речиси секогаш под напор.

Постојат 3 основни причини поради кои доаѓа до грч во мускулите:

-премногу ниско ниво на електролити

-интензивен напор

-некоја медицинска состојба

Како да ги избегнете грчевите во мускулите?

Грчот во мускулите за време на пливањето е голем предизвик и најважно од сè е штом почувствувате грчење на мускулите, веднаш да престанете да го правите движењето што го правите во моментот. Во овој случај треба да престанете да пливате, што не е возможно.

Пливањето е еден од ретките спортови кои не дозволува да ја прекинете активноста, без оглед на грчот во мускулите. Затоа, направете го следново:

-Одржувајте се на површина на водата, истегнете се и масирајте го мускулот штом почувствувате грч.

-Колку можете побрзо излезете од вода.

-Ако грчот не ви помине за 5 минути, продолжете да го масирате местото.

-Не продолжувајте да пливате додека не ви помине грчот.

Коронавирус