среда, 5. октомври 2022. Вести денес: 111
home Живот и стил

Ако неодамна сте доживеале периоди на досада во врската, има причина и решение за тоа

Ако неодамна сте доживеале периоди на досада во врската, има причина и решение за тоа

Според експертите за интимност Марла Матенсон и Џулијан Калкер, во последната година, мноштво парови доживеале монотонија во врската.

Тие го нарекуваат вечен вртлог на стрес и досада што ја „цица“ страста и забавата од врската. „Сите јадат исти оброци затоа што е невозможно да се оди во ресторан. За секого, сексот се состои во повторување на истите пози. Секој се обидува да го преживее сегашниот внатрешен хаос“, рекоа Матенсон и Колкер, додавајќи дека има многу едноставно решение за овој проблем – играта. Таа игра, како што истакна Колкер, не мора да биде само за секс.

Овие можат да бидат и забавни активности во кои ќе бидат вклучени и двајцата партнери. Играта, која природно им доаѓа на децата, полека исчезнува од животот на луѓето како што растат. Дури и кога некој останува разигран, честопати се предупредувани за детско однесување. Воведувајќи сексуална и несексуална игра во врска, љубовниот статус, кој во пандемијата доби форма на пријателска и цимерна врска, ќе се промени на подобро. Докажано е дека играта позитивно влијае на луѓето. Некои од придобивките на играта се:

Позитивно влијание врз физичкото и менталното здравје

Со играње, ја зголемувате физичката активност, што позитивно влијае на физичкото здравје. Но, вие придонесувате и за менталното здравје со играње, а причината за тоа е смеата и чувствата на исполнетост што ги носи играта.

Подобрување на присуството и будност

Длабокото дишење, јогата и медитацијата не се единствените активности што ќе ве вратат во сегашниот момент. Играта исто така ве тера да се разбудите и целосно да се претставите и да се слушате себе си и вашиот партнер. Без разлика дали станува збор за игра на табла, сексуални игри и предигра или танцување и некоја друга физичка активност што е забавна – препуштете се на нив целосно и уживајте во секој момент.

Поголема физичка и емоционална врска

Желбата за секс во вакви ситуации предизвикани од пандемијата генерално се намалува. Затоа, не грижете се ако нешто слично се случи со вас или вашиот партнер. Овој проблем можете да го решите со несексуална игра. Имено, се покажа дека платонската игра и моментите на поврзување кои немаат никаква врска со интимните допири ги поврзуваат луѓето и доведуваат до интимност.

Коронавирус