четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 150
home Живот и стил

Ако на есен очекувате бебе, еве што треба да знаете

Ако на есен очекувате бебе, еве што треба да знаете

Есен е омилено годишно време на многу мајки, бидејќи на ред доаѓаат широки џемпери и јакни, а трудниците ќе доживеат олесунување по големите летни горештини.

Ако на есен очекувате бебе, еве што треба да знаете.

Есенските бебиња во просек имаат помала родилна тежина.

Научно е докажано дека бебињата зачнати во јануари и февруари имаат помала родилна тежина. Од друга страна важно е да се напомене дека малата родилна тежина значи и повеќе компликации на породувањето, што не е добро.

Бебињата во октомври веројатно ќе бидат предвремено родени.

Ова е само статистика, но може да се поврзе и со летниот период на бременост, кога мајките се повеќе активни.

Есенските бебиња се поспортски типови.

Бебињата родени во есен имаат поголем ризик да заболат од астма.

Бидејќи овие бебиња се родени на есен, имаат 3-4 месеци да „фатат“ грип или настинка што им го зголемува ризикот од астма.

Коронавирус