четврток, 24. јуни 2021. Вести денес: 133
home Живот и стил

Ако иста долна облека носите со години веднаш да ја исфрлите: Претставува потенцијална опасност по здравјето!

Ако иста долна облека носите со години веднаш да ја исфрлите: Претставува потенцијална опасност по здравјето!

Стручњаците се повеќе говорат околу опасностите кои може да се пренесат преку носењето на еден исти долна облека со години.

Што се однесува до колекцијата на долната облека во вашиот орман, време е да направите ред и да ги исфрлите работите постари од шест месеци.

Доктор Лакхани објаснува како бактериите можат да останат на гаќите дури и откако тие ќе се исперат во машина за перење алишта.

-Долната облека има контакт со вашата кожа, поточно со вашиот интимен орган, а како резултат на тоа доаѓа до контакт на многу бактерии, вели таа.

Според неа истражувањата покажале дека многу бактерии се пренесуваат преку долната облека стара со години, особено ешерихијаколи која може да преживее и на висока температура на перење.

Поради тоа истражувачите советуваат да ја исфрлите старата долна облека постара од една година.

Ова особено важи и за облеката која се користи за спортски активности и теретана.

ЕУРО 2020

Македонија