понеделник, 14. јуни 2021. Вести денес: 0
home Живот и стил

Ако го правите ова пред спиење, многу си наштетувате на здравјето

Ако го правите ова пред спиење, многу си наштетувате на здравјето

Едно научно истражување дојде до сознанија кои укажуваат на тоа дека не смееме да го користиме мобилниот телефон барем пред спиење.

Зборувањето на телефон пред спиење не е ни најмалку здрава навика. Од направената студија утврдено е дека оние кои го практикуваат тоа патат од главоболка, несоница и хроничен умор.

Во истражувањето учествувале 36 жени и 35 мажи, на возраст од 18 до 45 години. Некои од испитаниците примиле радијација еднаква на онаа која ја емитува мобилниот телефон за време на разговорот, а останатите биле подложни на лажна радијација.

Личностите од првата група чувствувале главоболка, несоница, а другата група немала никаква последица. Научниците сметаат дека зрачењето делува на дел од мозокот кој е одговорен за контрола на стресот.

Затоа тие препорачуваат да го исклучуваме телефонот во текот на ноќта и да не го користиме непосредно пред да спиеме.

ЕУРО 2020

Македонија