петок, 29. јули 2022. Вести денес: 124
home Живот и стил

Ако без проблем ја изговарате оваа реченица, вие сте многу попаметни отколку што мислите

Ако без проблем ја изговарате оваа реченица, вие сте многу попаметни отколку што мислите

Паметните луѓе се одликуваат со карактеристики како љубопитност, добра смисла за хумор, флексибилност и отвореност кон нови знаења.

Покрај тоа, имаат едно нешто заедничко што ги издвојува од просечните луѓе, а тоа е дека ќе кажат „не знам“ без никаков проблем доколку навистина се најдат во ситуација или проблем што не знаат да го решат.

Истражувачите Џастин Кругер и Дејвид Данинг објавиле истражување под наслов „Неквалификувани и несвесни за тоа: Како тешкотиите во препознавањето на сопствената неспособност водат до повисоко самооценување“, кое покажало дека помалку интелигентните луѓе ги преценуваат своите знаења и когнитивните вештини.

Истражувачите велат дека луѓето што ги преценуваат своите способност и вештини се соочуваат со два проблема – донесуваат одлуки врз основа на лажни тврдења и немаат способност да сфатат што прават погрешно.

Коронавирус