четврток, 13. август 2020. Вести денес: 123
Во живо

Изјава на Мицкоски по средбата со Пендаровски

home Живот и стил

7 работи кои родителите треба да ги научат своите деца за да израснат во силни луѓе

7 работи кои родителите треба да ги научат своите деца за да израснат во силни луѓе

Родителите кои се премногу строги со своите деца, кои не прават компромис, драконски ги казнуваат своите деца и имаат „спартански правила“ на воспитување, можеби го сторат тоа со најдобри намери, но веројатно не се свесни дека прават трајна и обично непоправлива штета на детето.

Американски истражувачи од Универзитетот во Вирџинија откриле дека мали деца чии родители негуваат строг пристап кон родителството и „челични“ правила, може да имаат, значително почесто од децата на умерени родители, потешкотии во развојот, образование, асимилација во општеството, емоционални врски, комуникација, но и односите со другите луѓе подоцна во животот.

Студијата покажа дека на децата кои се под строга контрола над своите родители им е потешко да преживеат во емотивна врска. Истражувачите следеле 184 млади луѓе годишно, на возраст од 13 до 32 години, од кои едната половина машки, а другата женски. Истражувањето опфатило луѓе од широк социјален и социо-економски спектар, кои пополнувале анкети за себе и нивните родители.

Иако родителите обично рутински се обидуваат своите деца да ги насочат кон успешно воспитување и да ги одвлечат од некои од животните патишта, прекумерната контрола во текот на адолесценцијата може да го спречи нивниот развој, и се покажа дека овој вид „штети“ и кај детето не е лесно за поправање, смета коавторот на истражувањето, професорот Џозеф Ален.

Во овој поглед, ако сакате да го водите детето правилно и да одржувате родителска контрола, неопходно е да го умерите вашиот пристап кон образованието, бидејќи во спротивно, може да добиете послушно и навидум „исправно“ дете, но тоа дете може да има сериозни емотивни последици што драстично ќе влијаат на до неговиот подоцнежен живот.

Коронавирус