петок, 9. декември 2022. Вести денес: 85
home Живот и стил

3 стилови на емоционална приврзаност: Проверете кој е вашиот и како ги сакате другите

3 стилови на емоционална приврзаност: Проверете кој е вашиот и како ги сакате другите

Секој од нас, врз основа на неговиот карактер и искуство, ги формира своите односи со „другата половина“.

Секој маж гради љубовен стил на емоционална приврзаност, кој се однесува на изборот на партнер, но и на тоа каков ќе биде нашиот емотивен однос.

Во извесна смисла, ние сме подготвени да најдеме партнери кои го потврдуваат нашиот модел на врзување. Ако сме пораснале со несигурен образец за врзување, може да се најдеме како дизајнираме или сакаме да копираме слични обрасци на врзување како возрасни, дури и кога овие модели не повредуваат и не се од наш интерес.

Според психолозите постојат 3 стила на емоционална приврзаност.

Психолозите д-р Филип Шејвер и д-р Синди Хазан утврдија за време на истражувањето дека околу 60% од луѓето имаат безбеден стил на врзување, 20% избегнуваат и 20% се преокупирани.

Безбеден стил

Возрасните со безбеден стил на врзување имаат тенденција да бидат задоволни во нивните односи.
Безбедните возрасни го поддржуваат својот партнер кога нивниот партнер се чувствува вознемирено.

Тие исто така се обраќаат кон партнерот за утеха кога и самите се чувствуваат вознемирено. Нивната врска има тенденција да биде искрена, отворена и еднаква, каде што обајцата се чувствуваат независни, но се сакаат. Сигурно поврзаните парови немаат тенденција да создаваат илузија за врска.

Преокупиран стил

За разлика од безбедните парови, луѓето со преокупиран стил на поврзување имаат тенденција очајно да формираат врска.
Наместо да чувствуваат вистинска љубов и доверба кон својот партнер, тие често чувствуваат емоционален глад. Тие честопати бараат од партнерот да ги спаси или комплетира. Иако бараат чувство на сигурност и безбедност приврзувајќи се на својот партнер, тие всушност прават дела што го оттурнуваат нивниот партнер.

Иако преокупираните лица се однесуваат очајно или несигурно, многу често нивното однесување ги влошува нивните стравови. Кога се несигурни во однос на чувствата на партнерот и нивната врска, тие често стануваат нападни, барајќи или посесивни кон партнерот.

Избегнувачки стил

Овој стил има два вида: и отфрлачки и срамежливо избегнување.
Отфрлачки избегнувачкиот стил е карактеристичен за луѓето кои имаат емоционална дистанца од својот партнер. Тие можат да бараат изолација и да се чувствуваат „псевдо-независни“, преземајќи ја улогата на грижа за себе. Тие честопати се истакнуваат и се фокусираат на себе и можеби се премногу фокусирани на сопствената удобност.

Срамежливото избегнувањето е типично за лица кои живеат во амбивалентна состојба, во која, во исто време, се плашат да бидат или премногу блиски или премногу далечни од својот партнер.

Тие се обидуваат да ги задржат своите чувства настрана, но не се во можност да го сторат тоа. Тие едноставно не можат да ја избегнат својата вознемиреност или да избегаат од своите чувства. Наместо тоа, тие се презаситени од нивните реакции и често доживуваат емоционални бури. Тие имаат тенденција да доживуваат мешани или непредвидливи расположенија.

Qatar 2022