четврток, 6. август 2020. Вести денес: 76
home Занимливости

Звучна илузија која предизвикува вроглавица: Луѓето полудеа по овој предизвик, пробајте го и вие (ВИДЕО)

Звучна илузија која предизвикува вроглавица: Луѓето полудеа по овој предизвик, пробајте го и вие (ВИДЕО)

Оваа оптичка илузија (поточно звучна илузија) покажува неверојатен феномен и објаснува како функционира човечкиот мозок.

Значи, треба да изберете еден од двата поима „Green needle” или „Brainstorm”и да го прочитате во себе.

Кој поим ќе го изберете, тој ќе го слушнете.

Ако не верувате, прочитајте го прво едниот, па другиот. Ќе слушата различно едно исто видео.

Чудо? Па, може да се каже, но лесно е да се објасни. Бидејќи звукот не е чист и разбирлив, нашиот мозок се обидува да го дознае решението. Кога визуелно ќе поврзе збор со звук, тој „ни кажува“ дека само ги слушаме горенаведените зборови, едниот или другиот.

 

Коронавирус