недела, 20. јуни 2021. Вести денес: 93
home Занимливости

Знаете ли зошто невестата го фрла бидермаерот на свадба, еве каков бил обичајот претходно

Знаете ли зошто невестата го фрла бидермаерот на свадба, еве каков бил обичајот претходно

Зошто невестите го фрлаат бидермаерот на свадба? Пред бидермаерот да почне да се фрла на свадбите, постоеле други обичаи.

Според народните верувања, таа која ќе го дати букетот, е следна за мажење.

Меѓутоа, знаете ли дека овој обичај започнал да се спроведува наместо друг кој младите девојки не го сакале.

Имено, пред неколку стотина години се верувало дека ако ја допрете невестата на свадба, ќе ве следи среќа. Доколку успеете да скинете дел од велот или венчаницата особено ќе бидете среќни.

За гостите да не се тегнат по невестата, почнал да се фрла бидермаерот што набрзо станало прифатливо, а овој стар обичај наскоро заминал во заборав.

ЕУРО 2020

Македонија