сабота, 4. февруари 2023. Вести денес: 56
Во живо

Трибина на ВМРО-ДПМНЕ: Гоце е Македонија

home Занимливости

Златно богатство од средниот век откриено во Данска

Златно богатство од средниот век откриено во Данска

Во југозападна Данска, е откриено поголемо количество злато. Станува збор за 22 златни предмета за кои се претпоставува дека датираат од шестиот век, а се откриени од археолог аматер, близу градот Jелинг.

Според првичните информации, станува збор за едно од најголемите вакви пронаоѓања во оваа земја.

Според Mузејот на Вејле, каде што треба да се изложи богатството, Оле Гинеруп Шиц неодамна набавил детектор за метал и се движел по околните полиња, пред да го најде златото. Историчарите веруваат дека наоѓалиштето е дел од комплексот на кралевите од Викиншката ера меѓу 8. и 12. век, но е, можеби, два века постаро од неа.

-На една чинија, која тежи речиси еден килограм, има и неколку симболи, од кои некои сѐ уште се непознати. Тоа ќе овозможи да се дознае повеќе за овој период пред Викиншката ера, смета Мадс Раун, директор за истражувања во Музејот на Вејле. (МИА)