среда, 1. февруари 2023. Вести денес: 40
home Занимливости

Земјата се отвори: Три држави може да се одвојат од својот континент

Земјата се отвори: Три држави може да се одвојат од својот континент

Во Кенија се појави мистериозна бездна во земјата долга неколку километри, што според некои научници е дел од долгорочното отцепување на Рогот на Африка од Африканскиот Континент.

Појавата на расцепот е резултат на движење на магмата под површината на земјата. Во изминатите денови, како резултат на поројните дождови, земјиштето се повеќе се раздвојува. Низ повеќе векови, овој процес може да предизвика одвојување на државите Кенија, Етиопија и Сомалија од африканското копно.

Разделувањето на еден континент на два дела, не е невообичаено. Така, на пример, настанале Атлантскиот Океан, со раздвојувањето на Јужна Америка од Африка.