понеделник, 13. јули 2020. Вести денес: 0
home Занимливости

Зеленчук одгледан во воздух, без почва и речиси без вода

Зеленчук одгледан во воздух, без почва и речиси без вода
epa07872699 Head of project Marsonaut, Jan Lukacevic checks a lettuce placed in chamber at earoponic laboratory as part of project Marsonaut in Prague, Czech Republic, 26 September 2019 (Issued 27 September 2019). Marsonaut is a unique project in the Czech Republic, which simulates the conditions of growing vegetables on Mars, where the soil cannot be used to grow anything at all because it is too contaminated with alkaline salts, temperatures can reach as low as -130 degrees Celsius and the atmosphere is very sparse and every drop of water is of immense value. Project is based on growing vegetables in aeroponic conditions - the plants do not take root anywhere in the soil and it hangs through the root system in the air and the system in the wall automatically sprayes the nutrient solution on the roots. In the future, the project could also help farmers in the Czech Republic, who increasingly face water shortages. The aeroponic way of growing vegetables is being tested by several scientific teams around the world. It is a necessary step for future space missions to Mars because bringing all your food supplies to Mars would be impossible. EPA/MARTIN DIVISEK ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Чешки научници пронашле ефикасен начин на одгледување зеленчук во воздух, без почва и со ограничено количество вода.

Проектот се нарекува „Марсонаут“ и е дел од подготовките на научниците од Прага и на човештвото, за освојување на Марс.

На овој начин, засега успешно се засадени марула, репка, нане, босилек… Според д-р Јан Лукачевич од Универзитетот за животни науки и неговиот тим, „вкусот им е врвен, оти се одгледани во целосно контролирани услови“ со потребната доза светлост и минерали.

Тие минатата недела, самите ги пробаа плодовите од својата прва берба.

Главната придобивка од овој метод во развој, е тоа што се користи 95 отсто помалку вода отколку при вообичаеното одгледување растенија и тоа што се користи поинаква површина.