вторник, 2. јуни 2020. Вести денес: 106
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Занимливости

ЗА ДВА ДЕНА ДОАЃА РОЗОВАТА МЕСЕЧИНА: Каде може да се види и кое е нејзиното значење?

ЗА ДВА ДЕНА ДОАЃА РОЗОВАТА МЕСЕЧИНА: Каде може да се види и кое е нејзиното значење?

Во Велика Британија, Розовата Месечина се очекува да биде видлива на 8-ми април. Полната Месечина ќе достигне кога лунарната топка ќе биде поставена директно наспроти Сонцето.

И покрај своето необично име, Месечината нема да биде розова.

На ист начин, месечината јунска јагода не станува јако црвена, а месечината на риболов во август не личи на риба.

Наместо тоа, името потекнува од индискиот начин на мерење на времето. Според „Алманахот на стариот земјоделец“, племиња долж источниот брег на Америка ги именувале различните фази на Месечината според сезонските промени во пејсажот.

За розовата Месечина се смета дека го носи името на видот на розов цвет кој цвета во рана пролет.

Ами Ниескенс од „Алманахот на Стариот земјоделец“ вели: „Априлската полна месечина е позната како Полна розова месечина затоа што го најави доаѓањето на дивите рпиземни флокси или розова мов, едно од првите цвеќиња на пролетта.
„Познато е исто така со многу други имиња кои најавуваат пристигнување на пролетта, вклучувајќи Месеќина за пуштање на трева, месечина на Јајца и Месечина на Риби“.

„Со текот на времето, различните култури ги дале своите имиња на Полната Месечина според лунарниот календар“, вели Грениќ.

Голем дел од прекарите на Месечината потекнуваат од домородната американска култура затоа што за нивниот животен стил, фазите на месечината биле исто толку важни метод со текот на времето како и подолгиот сончев циклус во годината – од каде потекнува современиот Грегоријански календар.

„Бројот на имиња на Месечината варира малку од племе до племе, но многумина доделуваат 12. или 13. полни месечини годишно“.

Многу од овие имиња биле усвоени од колонијални Американци и оттогаш се популарни. Другите примери на необични лунарни имиња го вклучуваат месец јануари – Волчји, јули – Месецжчина на елени и октомвриската – Ловечка Месечина.

Извор: Екран

Коронавирус