понеделник, 20. март 2023. Вести денес: 123
home Занимливости

Волците од Чернобил шират мутирани гени?

Волците од Чернобил шират мутирани гени?

Волците кои живееле на местото на најголемата светска еколошка катастрофа, Чернобил, сега живеат во остатокот од светот, а научниците веруваат дека тие можат да шират мутирани гени.

Волците почнале од Чернобил да си одат уште во 2016. година, кога според последната евиденција имало околу 300.

Новата студија која е објавена во Европскиот магазин за истражување на дивите животни покажува дека околу 30 километри околу Чернобил дивината останала зачувана, зашто немало човечки фактор кој би можел да му смета на живиот свет, пишува Њуз наб.

Во раните утрински часови на 26. април 1986. година дојде до катастрофа во нуклеарната електрана во тогашниот Советски Сојуз кој предивика бран кој испушти смртоносни облаци со атомски материјали во атмосферата, убивајќи ги и труејќи ги жителите и правејќи го подрачјето непожелно за луѓето.

Меѓутоа, сивите волци оттогаш се развивале, а научниците го следеле нивното однесување со предаватели.

-Сега за прв пат успеавме да лоцираме и да следиме млад волк кој излезе од таа зона, изјави екологот и водач на истражувањето, Мајкл Бајрн кој додаде дека популацијата на волци оттогаш се зголемила за седум пати.

За само три недели волкот кои научниците го следат поминал околу 300 километри. Барјн вели дека ниту еден волк не е радиоактивен, но оти може со сигурност да се каже дека пренесуваат мутирани гени.

loading...